Spar 25-50% på alle varer
Bliver ikke billigere Black Friday
Gratis retur

Søg her...

Kurv
Kurv

Den ultimative guide til bomuld 2024

Billede af en række bomuldsblomster på mark
Billede af en række bomuldsblomster på mark

De fleste af os ved, at bomuldsstof er et af de allermest populære typer af stof i tøjproduktion. Men mange af os ved ikke meget mere om det, end at det er et naturprodukt, som har været brugt i mange år. Vil du gerne vide lidt mere om et af tøjverdenens mest velkendte materialer, så læs med her og bliv bedre klædt på i bomuldens verden.

Hvad er bomuld?

Bomuld kommer fra bomuldsplanten, som producerer de karakteristiske, hvide klumper af bomuldsfibre, der tit bruges til at repræsentere bomuld. Det er nemlig selve disse hvide fibre, som bliver spundet til bomuldsgarn. Når man siger, at bomuld er et naturprodukt, så betyder det, at selve bomuldsplanten og -fibrene er fri for kemiske indholdsstoffer. Den er opstået og kan gro helt uden menneskelig indblanding. Dette er også en af grundene til, at bomuld er blevet brugt i mange år, og trods den stigende brug af kemiske fibre bruges bomuld stadig til mange forskellige produkter over hele verden.​

Hvordan bruges bomuld?

Tænker du også på bomuldstøj, bomuldshåndklæder og bomuldssengetøj, når du hører ordet bomuld? For langt de fleste er bomuld et materiale, som bruges i tekstiler og ikke meget andet. Men faktisk bruges bomuldsplanten i mange forskellige ting. Frøene fra planten har et højt olieindhold og kan bruges i for eksempel margarine, sæbe, gummi og plastik. Bomuldsplantens korteste fibre kan bruges til vatpinde, bleer og pengesedler. Bomuldsproduktion er altså for mange lande en vigtig industri, der omsætter for mange milliarder hvert eneste år.

Model i stribet Lindbergh bomuldsskjorte

Hvorfor bruger man bomuld i tøj?

Med mange års erfaring inden for herretøj og –mode, har vi hos Eksperten en ekstra stor interesse i bomuld, da det er et af de allermest anvendte materialer i tøjproduktion. Dette skyldes blandt andet, at det er nemt tilgængeligt, relativt billigt og slidstærkt. Langt størstedelen af det tøj, der produceres i dag, laves med en vis andel af bomuld. Traditionen for at bruge bomuld går mange år tilbage, men det er ikke den eneste grund til, at man fortsætter med at bruge bomuld i tøj til både mænd, kvinder og børn. Bomulden har nemlig mange gode egenskaber, som du ikke nødvendigvis kan finde i andre typer stof:

  • Bomuld er et stærkt materiale, og derfor tager det nærmest ingen skade ved gentagen vask i vaskemaskine
  • Bomuld er blødt og dermed behageligt mod huden
  • Bomuld er åndbart og absorberer samtidig den fugt, din krop afgiver og hjælper med at holde dig tør
  • Bomuld holder formen rigtigt godt, blandt andet fordi det faktisk er stærkere, når det er vådt
  • Bomuld frigiver lettere lugt end syntetiske stoffer

​Hvor mange forskellige slags bomuld er der?

Som med så meget andet, er bomuld ikke bare bomuld. Der findes fire forskellige sorter af bomuld, som bruges i bomuldsindustrien, men to af dem står for langt størstedelen af al bomuldsproduktion: Amerikansk bomuld og Barbadosbomuld. Amerikansk bomuld bliver brugt til cirka 90% af al bomuldsproduktion og er dermed klart den største og den mest almindelige. Barbadosbomuld står for en meget mindre del af den produktionen – til gengæld er det af rigtig høj kvalitet på grund af de lange fibre. Denne variant, som stammer fra Sydamerika, er også kendt som Pima bomuld, som er ekstra blødt og holdbart.

Ud over de forskellige slags bomuld, findes der også forskellige måder at kategorisere bomulden på, hvor de vigtigste faktorer er længden på fibrene, bomuldens farve samt ”renhed” – her vurderes det, om der er mange klumper, umodne fibre og døde frøskaller. Der er altså mange parametre for, hvornår bomuldsstof er godt.

Hængende JUNK de LUXE bomuldsjeans

Hvad er bomuldsvævning og bomuldsspinning?

Kæmmet bomuld, kartet bomuld, bæk og bølge stof og denim stof – hvad er forskellene egentligt? Selvom det måske virker som om, det hele blot er forskellige former for bomuldsstof, så er det faktisk ikke helt sandheden. Bomuld skal nemlig først spinnes og derefter væves. Begge dele kan gøres på forskellige måder, så det endelig slutprodukt får forskellige slags udseende og overflader.

Eksempler på forskellige slags spinning er:

  • Kartet bomuld: lavet med korte fibre og er derfor ikke det mest holdbare
  • Kæmmet bomuld: her er de korteste fibre sorteret fra, så kun længere fibre er tilbage og det gør bomulden mere jævn

Når bomuldsgarnet er spundet, kan man derefter væve det på forskellige måder, som for eksempel:

  • Denim: her er det vævningen, der gør, at stoffet er stift og ekstra holdbart
  • Bæk og bølge (eller seersucker): vævningen gør, at stoffet får den genkendelige bølgende overflade

Der er flere forskellige slags vævninger, som er meget brugt når man laver bomuldstøj, blandt andet fløjl, flannel, frotté og twill. Bomuldsgarn kan naturligvis også strikkes, og ligesom med vævning, kan dette gøres på forskellige måder. For eksempel i piqué, som ofte bruges til en polo shirt, og er det, der giver poloen dens karakteristiske overflade. Jacquardstrik er også meget brugt i strikkede trøjer, fordi man kan opnå et mere kompliceret mønster ved denne strikkemetode. Alt i alt er bomuldsgarn og -stof meget alsidigt, både på grund af alle de forskellige måder, det kan behandles på, men også på grund af dets naturlige egenskaber, og det vil helt sikkert fortsat kunne findes i både husholdning og tøjskabet.

Tekst: Ditte Laursen Turatti
Udgivet: 29-07-2024
Foto: PWT Group