Søg her...

Kurv
Kurv

Bliv klar til sommerens bryllupper

Model i pink Lindbergh jakkesæt og mønstret Lindbergh skjorte
Model i pink Lindbergh jakkesæt og mønstret Lindbergh skjorte

Sommerens bryllupper står for døren, og for mange betyder det, at der skal ud og investeres i et nyt jakkesæt. Der er dog flere ting, du bør overveje, inden du udvælger jakkesættet.

For mange er jakkesættet synonymt med Will Smith og Tommy Lee Jones i "Men in Black"-filmene – et sort, klassisk jakkesæt. Men medmindre det er brylluppets dresscode, er det sorte jakkesæt kun ment til begravelser, og der står bryllupsfesten jo i stærk kontrast. Det siger Jesper Lindstrøm, der er salgsassistent i Tøjeksperten.

”Til bryllupper anbefaler jeg altid mine kunder et jakkesæt, der enten er i en klar marineblå farve eller grå nuancer.”

”Alternativt kan man gå med det armygrønne jakkesæt, som er meget oppe i tiden. Det vil skille sig ud fra de andre jakkesæt, men ikke så meget, at du ligefrem larmer, når du træder ind i kirken.” 

Pasform

Selv om jakkesættet som sådan aldrig har været gået af mode, har det haft sine tydelige opsving. 80’erne var bl.a. et populært årti for jakkesættet, der her var kendetegnet ved sin bredde. I 2010’erne har jakkesættet igen vundet popularitet, men her har det smalle udtryk været i højsædet. Det er dog en trend, som så småt er ved at vende, fortæller Jesper Lindstrøm.

”Hvis vi sammenligner med for bare to år siden, er jakkesættet generelt gået hen og blevet en smule bredere igen. Nu kigger man mere efter den pæne silhuet, hvilket vil sige, at jakkesættet fortsat skal sidde til, men ikke være for smalt.”

Pasformen er stadig smallere end i 80’erne, men det handler også om, at tøj helt generelt er blevet gjort smallere, forklarer Jesper Lindstrøm. 

”Går du ud og køber et par cowboybukser, vil de generelt være smallere, end de var for blot fem år siden.” 

Og mens det smallere italiensk-inspirerede jakkesæt for et par år siden fordrede, at du ikke var alt for glad for pizza og pasta, omfavner det bredere jakkesæt i højere grad en bredere gruppe af mænd. Det kan salgsekspedienten også se på antallet af jakkesæt, han i disse dage langer over disken.

Closeup af model i lyseblåt jakkesæt

”Fordi der er flere, der komplimenteres af det bredere jakkesæt, tror jeg også, at der er flere, der i disse år investerer i dem. Jeg kan næsten ikke huske, at jeg har solgt så mange jakkesæt, som jeg gør nu.”

​Polstring i skuldrene

Det er netop jakkesættets evne til at virke komplimenterende, der gør, at det nok aldrig går af mode. Det skyldes bl.a. jakkens polstrede skuldre, der kan få os til at fremstå lidt mere ranke og bredskuldrede end normalt. Det er dog ikke alle, der ifølge salgsekspedienten skal ud og investere i et jakkesæt med polstrede skuldre.

”Hvis du i forvejen er bred om skuldrene, vil jeg altid anbefale, at man går efter en jakke med lidt lettere polstring. Du har jo skuldrene til at fylde ud. Er du derimod lidt smallere om skuldrene, kan du med fordel få en lidt skarpere silhuet med mere markante skulderpuder.”

Og så er en god tommelfingerregel, at jakkens skuldre går en lille centimeter ud over skulderspidsen, så når du står med armene ned langs siden, flugter skulderkanten med overarmen.

Model i lysegråt Lindbergh jakkesæt

Ærmelængden

Mens der med bukselængden, som kommer i efterfølgende afsnit, godt kan justeres og drejes lidt på reglerne, så ligger det ret fast, når det gælder ærmelængden, fortæller Jesper Lindstrøm.

”Ærmet må ikke gå længere ned end til håndrodsknoglen! Og så har vi en lidt mere uskreven regel om, at man skal kunne se godt halvanden centimeter af skjortens manchet, når man står med hænderne ned langs siden.”

”Det er i øvrigt sådan, man finder ud af, om jakken er den rigtige størrelse: Stil dig afslappet foran spejlet med hænderne ned langs siden. Ikke noget med at lukke jakken og strække armene frem, som om du sidder på en motorcykel. Jakken vil stumpe på armene, og hvis ikke den gør, har du fat i en alt for stor jakke,” fortæller Jesper Lindstrøm.

Bukselængden

Sammenlignet med ærmelængden er reglerne her lidt mere udflydende.

”Skal det være klassisk, så skal bukserne slå et knæk på forsiden af skoen. Buksen skal altså ikke hvile på skoen, men blot slå knækket der. Omme ved skoens hæl skal der således være en centimeter til halvanden ned til gulvet.”

”Du kan også være mere frisk og lade buksen stumpe lidt. Hvor meget den så skal stumpe, er en smagssag, men jeg synes, at den bør gå til lige over anklen, så man lige kan se nogle centimeter hud. Og så med ankelstrømper eller en no-show-sok, som er mindre end ankelstrømperne,” lyder det fra Jesper Lindstrøm.

”Og så kan de stumpede jakkesætsbukser fungere godt i andre sammenhænge. Sæt dem sammen med en T-shirt og et par kanvas- eller sejlersko. Det fungerer altid!”

Knapperne

Går vi små 20 år tilbage, fandtes der kun jakkesæt med tre knapper, og der hed en gylden regel ’always’, ’maybe’ og ’never’.

”Den øverste knap var ’always’ knappet, den midterste var ’maybe’ knappet, og den nederste var ’never’ knappet. I dag er de fleste jakkesætsjakker med to knapper, og der er reglen altså, at du kan knappe den øverste, men du knapper aldrig – som i aldrig! – den nederste.”

Closeup af model i sort Lindbergh jakkesæt, hvid Lindbergh skjorte og sort slips

Slips

Mens kvinderne har relativt frie rammer, når det gælder bryllups-outfittet, er vi mænd noget mere begrænset af tøjetiketter. Derfor er vesten, lommekluden, selerne og slipset de få steder, hvor vi kan skeje lidt ud og sætte et mere personligt præg på påklædningen. 

”Og så er det jo meget in med farver på slipset. I samme ombæring vil jeg slå et slag for lommekluden. Slips og klud må gerne være samme farve, men det er vigtigt, at kluden ikke har samme mønster som slipset.”

Seler

Her er det rimelig enkelt: Tager du seler på, så efterlader du bæltet derhjemme.

”Der er ikke noget, der hedder ’med livrem og seler’, når det gælder jakkesættet. Og så er en god regel, at selerne altså kun skal være tænkt som pynt. Dvs. bukserne skal kunne sidde af sig selv. Har man far-mave, og er selerne et nødvendigt onde for at holde bukserne på plads, så er det ikke den rette størrelse bukser, og jeg vil som udgangspunkt her fraråde selerne, for de kan på uheldig vis komme til at understrege den bulende mave.”

Vest

Stod det til Jesper Lindstrøm, var vesten en lige så fast bestanddel som jakkesættets jakke og bukser. Ikke mindst fordi vesten igen er en oplagt mulighed i forhold til at skille sig lidt ud fra resten af brylluppets jakkesæt.

”Ja, for jeg synes godt, at man kan lade vesten bryde lidt med resten af sættet. Har du valgt et mørkeblåt jakkesæt, så bryd det eventuelt med en ternet grå vest,” lyder det fra Jesper Lindstrøm, der også taler for vesten som jakkesættets måske vigtigste accessory, fordi tendensen ofte er, at vi hurtigt smider jakken.

”Fint nok. Men så står du stadig ret skarpt med vesten på. Og så er den nem at bruge i andre sammenhænge. En mørkeblå vest over en hvid skjorte med oprullede ærmer tilsat et par sandfarvede chinos, og du er pludselig klædt på til rigtig mange af de lidt finere begivenheder hen over sommeren.” 

Tekst: Ditte Laursen Turatti
Udgivet: 15-04-2023
Foto: PWT Group